Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Понеже много хора след публикацията ми “Как отслабнах с почти 20 килограма” ме помолиха да опиша едно примерно дневно меню за мен, реших да отделя малко време за това.

Преди да го удовлетворя молбата им обаче, трябва да наблегна на нещо много важно, което казвам и в предишната си публикация (ако не сте я чели, кликнете на линка горе преди да продължите да четете) – С ГЛАД НЕ СЕ ОТСЛАБВА ТРАЙНО.

Дори да свалите килограми, започнете ли да ядете нормално отново, организмът веднага ще ги върне. Дори по-лошо ще стане, защото тялото ви ще започне да трупа запаси от мазнини, та да може следващия път като решите да гладувате, да има откъде да взима. И се оказва, че след гладна диета човек става по-кръгъл от преди.

Отслабва се с редовно ядене на правилни храни.

4_0

Затова ще видите, че ям често – менюто ми включва поне 5 хапвания. Защото го има и моментът, че ако ядеш само три пъти, има риск толкова да огладнееш до вечерта, че да се натъпчеш и гладуването през деня да е било напразно. Затова без гладуване, често и по малко.

Та, най-сетне, ето едно примерно мое дневно меню (часовете са според моя график – вие си ги нагодете според вашия като се целите за поне 5 хранения с по 3 часа между тях, закусвате веднага след ставане и ядете леки вечери, без въглехидрати):

Първо хранене:
Лека закуска, веднага след ставане – за мен е към 7.30 ч.
Вариант 1. Плодове – няколко портокала, или пък плодова салата, може и да я разбъркаш с две лъжици кисело мляко.
Вариант 2. Овесени ядки – не много голямо количество, накиснати във вряла вода, с една лъжица мед (може и малко тахан, ако обичате, аз не го харесвам). Към тях може да се добавят и малко сурови семена – сусам, слънчогледово семе и др.
Вариант 3: Яйца – 2-3 яйца под каквато и да е форма (без пържени в мазнина) – варени, по панагюрски и т.н.

Второ хранене: 10 часа
Вариант 1: Плод
Вариант 2: Сурови ядки (може и суров слънчоглед – аз много го харесвам и е чудесен заместител на скъпите бадеми/орехи)

Трето хранене: Обяд, 12.30 ч.
Вариант 1: Пилешко бутче / пържола със зелена залата (или каквато и да е салата без картофена или бобена). Салата може да е огромно количество, няма проблем. В салата може да има и яйце. Това се замества с всеки вид месо и всеки вид салата или пък зеленчуци на пара (карфиол, броколи, моркови).
Вариант 2: Ориз със зеленчуци (за предпочитане кафяв ориз)

Четвърто хранене: 16.00 часа
Вариант 1: Плод
Вариант 2: Сурови ядки

Пето хранене: 19.30 ч – Вечеря – никога въглехидрати на вечеря!
Вариант 1: Месо със зеленчуци / салата
Вариант 2: Само салата, голямо количество – любима вечеря през пролетта и лятото, защото си лягаш лек и спиш добре, а стомахът ти не къркори.
Вариант 3: Зеленчуково ястие – тиквички на фурна примерно, към което може и месце, а може и без – примерно с малко сирене (по-добре сиренето го заместете с извара, че е бая калорично).

Успех на всички, че идва пролет и трябва да се стягаме!