Tags

, , , , , , , , , ,

Такаа, след като сътворих горното леко вестникарско заглавие, което цели да ви привлече вниманието и да отворите този материал, може пък и да ви кажа за какво иде реч.

Любимото ми списание “Обекти” (заради което често губя ценно работно време – не ви ли е срам такивИ готини неща да публикувате) пусна този материал, който много ме предизвика. И много ме ядоса. И си казах на места “Глупости!”, а след като помислих малко “Хм…”. Абе изобщо – добър материал.

Понеже колегите от сп. Обекти (или сп. Мениджър, откъдете е препубликувано) са превели част от материала, ето тук моя превод на цялата статия, с уважение разбира се към тях и техния труд:

НЕ НА ЦЕЛИТЕ!*

Джеймс Клиър (James Clear)

Всички имаме неща, които искаме да постигнем в живота си – да влезем в по-добра форма, да създадем успешен бизнес, да изградим прекрасно семейство, да напишем бестселър, да спечелим първо място в състезание и т.н.

И за повечето от нас пътят към постигането на тези неща започва с поставянето на специфични и изпълними цели. Поне доскоро и аз се отнасях така към живота си – поставях си цели за курсовете, които посещавах, за тежестите, които искам да вдигна във фитнеса, както и за конкретни клиенти, които искам да спечеля в бизнеса си.

Напоследък обаче започвам да осъзнавам, че когато трябва да доведа нещата до край и да постигна определен напредък във важните за мен сфери, има много по-добър начин това да се случи.

И той се крие в разликата между целите и системите

Нека обясня.

Разликата между целите и системите

Каква е тя?

• Ако си треньор, целта ти е да спечелиш шампионата. А системата ти е онова, което отборът ти прави по време на всекидневните си тренировки.

• Ако си писател, целта ти е да напишеш книга. Системата е да направиш седмичен график за писане, към който да се придържаш.

• Ако си бегач, целта ти е да пробягаш маратона. Системата е месечният ти график за трениране.

• Ако си предприемач, целта ти е да изградиш бизнес за милиони. Системата ти се крие в управлението на маркетинга и продажбите.

А сега истински интересния въпрос:

Ако напълно пренебрегнем целите си и се фокусираме единствено върху системите си, ще постигнем ли резултати?

Например, ако бяхте баскетболен треньор, който решава да пренебрегне целта си за спечелване на шампионата и се фокусира единствено върху това, което отбора прави по време на ежедневните си тренировки, ще има ли резултати?

Според мен, да!

За да го илюстрирам, сметнах общия брой на думите в статиите, които съм написал в блога си в последната година. През последните 12 месеца съм написал над 115 хиляди думи. Средностатистическата книга има между 50 и 60 хиляди думи, което значи, че съм написал достатъчно съдържание за две книги само за една година.

Което е голяма изненада, защото никога не си слагам цели по отношение на своето писане. Не си измервам успеха спрямо някакви показатели. И на никоя статия не съм броил думи, за да преценя достатъчно ли е дълга. И никога не съм си казвал «Трябва да напишеш две книги през тази година».

Онова, върху което се фокусирах, беше да пиша по една статия всеки понеделник и четвъртък. И след като спазих този график 11 месеца, резултатът беше 115 хиляди думи. Фокусирах се върху системата и процеса на писане. И постигнах същите, ако не и по-добри резултати.

Да поговорим сега защо да се фокусирате върху системите вместо върху целите.

1. Целите ограбват щастието от днешния ден

(Аз какво ви казах в заглавието?? Бел. пр.)

Когато се опитвате да постигнете цел, вие на практика си казвате “Не съм още достатъчно добър, но когато постигна целта си, ще бъда.”

Проблемът на този начин на мислене е, че приучавате себе си винаги да отлагате щастието и успеха до постигането на следващата цел. «Само да я постигна и ще съм щастлив. Само да стигна до там и ще съм успешен.»

РЕШЕНИЕ: Посветете себе си на процес, а не на цел

Поставянето на цел слага голям товар на раменете ви. Можете ли да си представите, ако бях си казал, че през изминалата година трябва да напиша две книги. Само докато пиша това изречение, и вече се чувствам стресиран.

Ние си причиняваме това непрекъснато. Създаваме си ненужен стрес, за да отслабнем, да успеем в бизнеса или да напишем бестселър. Вместо това можем да опростим нещата и да намалим стреса като се фокусираме върху процеса и се придържаме към графика, вместо да се тревожим непрекъснато за големите, животопроменящи цели.

Когато насочите вниманието си към рутинните действия вместо към крайните резултати, ще успявате да се насладите на момента и в същото време да растете.

2. Целите са странно несъвместими с дългосрочното развитие

Може да си мислите, че целите ви ще ви мотивират в дългосрочен план, но това не винаги е вярно.

Представете си човек, който тренира за полу-маратон. За да го постигнат, много хора биха работили здраво месеци наред, но прекосят ли финалната линия, спират да тренират. Тяхната цел е била да завършат полу-маратона. И когато това се случи, вече нямат цел, която да ги мотивира. Когато усърдната ви работа е обвързана с конкретна цел, какво ще ви мотивира след като я постигнете?

Това може да произведе “йо-йо ефект” – да кара хората да се лутат от усърдна работа по постигане на цел до никаква работа и никакви цели. Такъв цикъл изключително много затруднява дългосрочното развитие.

РЕШЕНИЕ: Освободете се от нуждата си от бързи резултати

Един ден тренирах във фитнеса и правех предпоследната си серия изтласквания. Когато я завърших, усетих болка в крака си. Не твърде болезнена, не контузия, но сигнал за голяма преумора към края на тренировката. За eдна-две минути се почудих дали да спра или да направя и последната серия. После си напомних, че искам да правя това през целия си живот и реших да спра.

В ситуация като тази, ако сте ориентиран към целите, ще довършите упражнението, само и само да постигнете целта си. Все пак, ако си поставите цел и не я постигнете, се чувствате неудачник.

Но мислейки за системите, нямах проблем да не продължа. Мисленето, фокусирано върху системите, не цели да достигне определен количествен резултат, а цели да се придържа към процеса и да не пропуска упражнение.

Разбира се, знам, че ако не пропусна упражнение, в дългосрочен план ще вдигам все по-големи тежести. Точно по тази причина системите за по-важни от целите. Целите ни помагат да постигаме краткосрочни резултати. И в края на краищата, процесът винаги печели.

3. Целите предполагат, че можете да контролирате неща, които са извън вашия контрол.

Не можете да предсказвате бъдещето. (Знам, че сте шокирани.)

Но всеки път, когато поставим цел, се опитваме да го правим. Опитваме се да планираме къде ще бъдем и кога ще стигнем там. Опитваме да предвидим колко бързо можем да напреднем, въпреки че нямаме представа какви с събития и обстоятелства ще се сблъскаме.

РЕШЕНИЕ: Търсете обратна връзка

Всеки петък, прекарвам 15 минути да попълня малка таблица с най-важните данни за моя бизнес. Например, в една колона пресмятам колко процента от посетителите на сайта ми са се абонирали за безплатния ми електронен бюлетин. Рядко мисля за тази бройка, но като я преглеждам всяка седмица, получавам ценна обратна връзка дали нещата вървят в правилна посока. Когато бройката намалява, знам, че е време да предприема някакви действия.

Подобни инструменти за обратна връзка за важни за създаването на добри системи, защото ви позволяват да проследявате много елементи без да сте под напрежението, че трябва да предвидите какво ще се случи в бъдеще с всеки от тях.

Забравете за предвиждането на бъдещето и изградете система, която да ви дава сигнал, когато трябва да направите корекции в настоящето.

Заобичайте системите

Целта ми не е да кажа, че целите са безполезни. Въпреки това според мен те са добри за планирането на вашето развитие, а системите от друга страна са добри в реалното постигане на това развитие. Всъщност възнамерявам да обявя 2014 за «Година на ленивеца», за да можем всички да забавим темпото и да започнем да се стремим към последователно, методично развитие отколкото към преследване на секси цели няколко седмици и пълен крах след това.

Целите ни дават посока и дори може да ни мотивират в краткосрочен план, но в края на краищата победата идва след прилагането на добре измислена система. Системата е от значение. Посвещението на процеса е онова, което ще донесе промяната.

* Оригинално заглавие “Forget About Setting Goals. Focus on This Instead.” Оригиналната статия може да бъде прочетена тук.
За всички грешки в превода съм си виновен само аз и никой друг!

Advertisements