Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Миналата пролет за два месеца свалих 14 килограма, след което още 5 постепенно. И всички ме питат как стана това и вече ми писна да обяснявам едно и също на различни хора. Затова ето рецептата за моето отслабване и който има очи, да чете!

Преди да се заровите в писанията, моля да имате предвид следните основни принципи:

1. Когато си 22 килограма над нормата, се отслабва лесно и бързо дори с относително минимални мерки! Това трябва да го имате предвид, особено ако сте красива дама, която иска да свали “онези последни 3 килограма” – това, което ще прочетете по-долу, едва ли ще ви помогне да го направите.

2. Няма голяма тайна, нито стриктно пазена диета, която едвам съм изтръгнал от устните на умиращ норвежки диетолог (примерно). Нещата са съвсем простички и са основно въпрос на дисциплина. Така че ако си мислите, че това е материал от типа “4 стъпки как да отслабнем докато се тъпчем с каквото си искаме”, просто натиснете знака Х в горния десен ъгъл на своите екрани докато е време!

След като очертах основните положения на това какво няма да пиша, може би е добре да започна по същество.

Та, много хора ме питат как от това:

станах това:

Отговорът е много прост – ей така:

Накратко, отслабнах благодарение на две неща:

1. Промяна в начина на мислене – дадох си сметка, че всъщност коремът ме командва, а не аз него. И реших, че това не може да продължава така и ще му се опълча 🙂

2. Минах на разделно хранене. Не на строгия му вариант, а на по-човешка адаптирана от мен версия. Съчетана с желанието да си дисциплинирам апетита, тя доведе до изненадващо добри резултати. Ето ви основните й принципи:

КАК ОТСЛАБНА МИШКО

1. Закусвах веднага след ставане.  До обяд ям само плодове. Когато си свикнал на баници и мекици, първите седмици коремът се бунтува. Но аз не му се дадох и когато много се разкрещеше, че е гладен, му давах сурови ядки (много обичам суров белен слънчоглед, една шепа върши чудесна работа).

2. Спрях сладкото! Напълно! (сега пак си хапвам, но докато отслабвах, го спрях изцяло).

3. Спрях газираните напитки и натуралните сокове (ооох, Кока-Коло, I’ll miss you…).

4. Пиех много вода (поне 2,5 литра на ден) – за целта си носех винаги с мен една бутилка и непрекъснато я смучех. Това помага страшно много за обмена на веществата и за изгарянето на калориите.

5. Спрях всички глупости от рода на солети, бейк ролс, чипс, марети, зрънчо, пуканки и т.н. Заместих ги с ядки (по-добре е да са сурови, защото солта в печените задържа вода и забавя разграждането на веществата). Направо се родих!

6. Избягвах бялото – бял хляб, бяла захар, бял ориз. Замествах с пълнозърнести, когато много ми се приядеше (абе, освен това си хапвах ориз със зеленчуци от китайския).

7. Ядях поне по 4 пъти на ден – с глад не се отслабва трайно, трайно се отслабва (момчетата обичат това) с често и правилно хранене. Затова – мининум 4 папания дневно.

8. За всички останали храни прилагах просто правило: Има три вида храни – протеини, въглехидрати и неутрални. Първите две НИКОГА не бива да се смесват, неутралните могат да се папат с всичко.

– Протеините са: месо, риба, яйца, млечни продукти (строгото разделно казва дори, че различните протеинови групи не бива да се смесват – месо и сирене примерно, но аз му казах да си гледа работата).

– Въглехидратите са: хляб и тестени (голяма мъка ми беше за пастата), бобови, ориз, картофи, царевица

– Неутралните са: всичко зеленчуково, тревисто и друго.

Подробна таблица кое с кое може да ядете вижте тук.

А какво значи това на практика? Ами забравете за санвичите, пиците, хот-дога, месото с ориз и месото с картофи!

Е, какво тогава да ядем, бе, човек?

И аз така си мислех – обаче се оказа, че далеч не е така. Честно казано, откакто минах на този режим, храната ми стана 3-4 пъти по-разнообразно отколкото преди.

Преди – прибирам се вкъщи и има или месо с ориз, или месо с картофи, или пица, или скара, или мусака примерно.

Сега – понеже започнах реално да мисля какво да ям, се появиха толкова много яки опции, че направо не мога да повярвам. Заобичах зеленчуците, комбинациите с месо станаха супер интересни и многобройни, започнахме да откриваме ястия, които преди никога не бих погледнал – а те се оказаха невероятни.

Влюбих се в салатите – всъщност отслабнах през пролетта и то защото изядох огромно количество зелена салата във всякакви комбинации. Придружена с пилешко основно.

Направо ме спасиха и майчиците от БГ-Мама, които с години събират разделни рецепти – и има може би 100 страници с форум публикации за най-невероятните манджи, които бях ял през живота си ей тук!

Мога да ви кажа, че само за месец и половина миналата пролет с горните простички правила и решението да не оставя коремът ми да контролира живота ми, отслабнах с 14 килограма. След което започнах да си хапвам по малко сладичко, сладолед и туй-онуй и отслабнах още 5 кила до есента.

Не можете да си представите колко добре се чувствам – трябва ми по-малко сън, събуждам се супер свеж, вечер след работа намирам сили и да потренирам, а не само да се пльосна пред ТВ, през деня съм много по-продуктивен, боледувам по-малко и се възстановявам по-бързо, болките в колената ми изчезнаха (естествено, като си свалиш 19 кила раница от гърба, няма да те болят краката).

От есента насам задържам тегло като редувам разделно с неразделно хранене (ако се отпусна един ден, в следващите два гледам да не ям глупости). И не ми мърдат килограмите. Освен това организмът ми явно свикна да обработва здраво, защото 15 дни по празниците не спрях да ям ВСИЧКО и след това бях качил кило и малко, които смъкнах за 4 дни на стария режим.

Така мисля да я карам зимата, а когато дойде март, пак ще излязат салатите и ще досваля 5-те килограма, които ми остават. И тогава да ме видите колко ще съм прекрасен.

Това е от мен засега, очаквам и вашите размисли по темата!

ДОПЪЛНЕНИЕ:

След публикацията получих следния основателен коментар от Калин Божанов: “За да стане статията съвсем смилаема за обикновения човек според мен трябва да напишеш и негативите на твоето отслабване. Не само от какво си се отказал ами и по-скоро цената. Колко струва здравословната храна, колко време отделяш за да я купиш и сготвиш и как се справи с енергията. Аз ако ям нискокалорична храна не мога да издържам цял ден да работя, камо ли пък да се движа/спортувам”

Той е напълно прав – да се храниш по гореописания начин има няколко основни предизвикателства и неща, с които да се пребориш:

1. Грябва да отделяш много повече време, което да посветиш на храната си:

– Време за обмисляне какво точно ще ядеш – преди да започна да се храня така, почти не мислех какво ям. Това си даде резултатите – тъпчех всичко и станах 110 кила почти. Така че като реших да се стегна, започнах да обмислям по-внимателно какво ще ям, да планирам няколко храненета напред и да готвя (аз или Ива).

– Време за приготвяне на храната – това е другото нещо, което се промени. Сандвичите и пиците вече не работят – салатата трябва да се нареже, смеси и овкуси, месото трябва да се приготви – трябва си готвене. Слава Богу, и аз, и Ива МНОГО обичаме да готвим – и единственото, което трябваше да направим, беше да сменим рецептурника.

Като цяло времето за приготвяне не се увеличи безумно много – може би 2-3 часа седмично. Това основно се дължи на факта, че не готвим всеки ден, а само веднъж-два пъти седмично по няколко неща. Всеки ден се правят само салатите или зеленчуците за гарнитура (което най-често отнема между 5 и 10 минути преди ядене). Закусвам плодове, така че там приготовления няма.

2. Навикът – това е голямата битка според мен. Като си свикнал да я караш по един начин, в началото промяната е дори болезнена. Обаче точно десетина дни трябва да се устиска – после организмът свиква и му става супер леко и приятно.

3. Цената – всички мислят, че здравословната храна излиза много по-скъпо. От моя опит нямам такива наблюдения – от пролетта до късна есен салатите и зеленчуците са супер евтини (работя до женския пазар, където през април-май стигат до цени като 3 огромни салати за 1 лв или два килограма краставици пак за толкова), а месо така или иначе купувам, независимо дали го ям с хляб, или със зелено. През зимата има други неща, които стават за салата и са евтини – във Фантастико до нас килограм моркови, килограм ряпа и килограм цвекло няма да излязат повече от 3 лв общо. А като добавиш към тях една зелка за 80-90 ст, имаш разнообразни салати за цяла седмица. Есента карфиолът и броколите също падат – от тях наблъскахме във фризера и сега ги задушаваме с гъби за гарнитура. А закуската ми е само плодове – просто ям от тези, които са евтини и масови за сезона.

Да не говорим, че обикновено на обяд ядях навън, което под 4-5 лв на ден не падаше. А с този режим се научих да си нося от вкъщи готвена храна (а салати си правя в офиса) и излиза доста по-малко.

Така че на мен поне не ми излезе по-скъпо отслабването – по-евтино не е, но семейният бюджет за храна остана същият, просто го насочихме към други продукти.

4. Последният коментар на Калин е, че денят трудно се изкарва на нискокалорична храна. Това е така, но ако работиш тежка физическа работа или прекарваш много време на открито и тялото ти изгаря енергия – тогава портокал и ябълка до обяд, а на обяд салата с пиле най-вероятно ще доведат до припадък от недохранване. Аз обаче работя в офис и калориите, които изгарям, тропайки на клавиатурата, далеч не са толкова много. Реално погледнато аз НЯМАМ НУЖДА от много калорична храна – и просто ми отне малко време да го обясня на тялото си, което беше свикнало да се тъпче. Но стана и сега ако ям нещо тежко за закуска, направо ми иде да повърна после. Освен това хубавото на моето разделно хранене е, че спокойно можеш да ядеш въглехидратни храни – просто не бива успоредно да “мръвчиш”. Което значи, че си много гладен, спокойно можеш да хапнеш задушени картофи с 1-2 филии хляб и салата, или ориз с гъби и зеленчуци пак с хляб. Т.е. съвсем спокойно можеш да изкараш деня дори и при по-тежка работа – сутрин вместо плодове закусваш нещо въглехидратно (филии, намазани с масло или сметана – това може), на обяд поемаш пак въглехидратно ядене, а вечер (поне 2-3 часа преди лягане) хапваш месо със зеленчуци, или пък само зеленчуци.

Идеята на цялото нещо е, че ядеш колкото искаш и каквото искаш – само че не ги смесваш храните. Това, че ядеш месо с хляб не го прави по-енергийно от примерно порция картофи с хляб – само го прави по-трудно за храносмилане.

Благодаря ви за дискусията!

Advertisements