Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Една седмица. 150 млади хора. Които не пият, а пеят. Които не пушат, а горят. И танцуват, и рисуват (с четки, с флакони, с думи…), и бийтбоксират, и рапират, и скачат на въже, и играят на народна топка, и спят на палатки до средновековна крепост, и пишат песни, и правят концерти на площади, и създават анимация, и снимат, и се къпят на вода, затоплена от слънцето, и организират хайки срещу комари, и ядат банички в полунощ, и посрещат изгрева на плажа, и после дим да ги няма.

Графити в центъра на Видин

The Bridge във Видин

Най-якият (пристрастен съм, ъф корс) младежки фестивал по изкуствата The Bridge свърши. За трета поредна година.

Защо това е добра новина? Ами по две причини.

Едно. Щом е свършил, значи е започнал. За трета поредна година. Нещо, което се роди в приятелски разговор, започна като на шега и взе, че стана от раз, продължава вече три поредни години. И честно да ви кажа след всяко следващо издание в мен се засилва едно усещане, една твърда увереност:

Заради The Bridge България има бъдеще. 

Защо? Ами защото за трета поредна година виждам как този фестивал прави на пух и прах някои от най-гадните митове за българите и отношението ни към живота:

Вече три години на The Bridge във Видни професионален екип от 40 млади и талантливи човеци (мит 1: “българите на могат да работят в екип”) влага огромно количество сили, време и енергия (мит 2: “българите са мързеливи”без никакво възнаграждение и покривайки собствените си разходи (мит 3: “българите не работят безплатно”), за да насърчи и подкрепи чрез изкуството тийнейджъри от най-забутания край на България (мит 4: “българите са егоисти, мислят само за себе си”)

Е, тогава коя е втората причина края та фестивала е добра новина?

Много просто.

Две. Щом The Bridge свършва за трета поредна година, има всички изгледи да започне и за четвърта, нали така?

The Bridge, за мен беше чест!

Ау-ау-ау!

П.С. Ако искате да разберете повече за най-якия teen фестивал за изкуствата, станете му приятел във Facebook, посетете блога, вижте видео от творческите работилници и догодина кажете на всички приятели под 20 години, че през юли най-яко е да си във Видин!

Advertisements