Tags

, , , , , , , ,

Може би този петък ще е единственият, в който ще видите музикален портрет, а не автопортрет. Причината е проста – човекът, когото ще представя, все още не може да опише с думи любимите си парчета. Затова аз ще помагам.

С нея се запознах преди почти две години в коридора на едно родилно отделение. Тя не ми обърна особено внимание, но за мен беше любов от пръв поглед. Така започна нашето приключение.

Представям ви Лия The Wild Стефанова – детето, което не спи, защото е заето да живее.

Въпреки моите усилия още от най-ранна детска възраст да я запаля по дядо й Боно (той е с една година по-възрастен от баща ми, значи верно й е дядо…), Лия си има собствен музикален вкус и не се дава лесно. Единственото нещо на U2, на което обръща някакво минимално внимание, е The Sweetest Thing – като пусна нещо друго тяхно, ме дърпа и вика “Д’уга пе’ничка”. Още едно доказателство, че за хубавите неща в живота трябва да се узрее…

Без съмнение мога да заявя, че любимата музика на Лия е съвременният western folk. Не се обърквайте от думичката “фолк” – не иде реч за гадната мазна поп-фолк-турбо-силикон-БГ чалга, а за онази вълна от акустична поп-рок музика с вплетени традиционни western мотиви (повечето българи погрешно биха ги определили като “кънтри”), която в момента залива целия свят.

В този смисъл като музикални предпочитания моята щерка е на гребена на вълната още от най-ранна възраст.

И така, ТОП 5 на Лия The Wild Стефанова:

едно

BETTY – Brooke Faser

Направо е влюбена в това парче – когато го пусна, не отлепя поглед от екрана, цветята и пеперудите, а дупето и не спира да се върти в такт.

две

SOMETHING IN THE WATER – Brooke Fraser

Изобщо новозеландката Brooke Fraser (“каката”, както я нарича Лия, когато ми обяснява какво да й пусна) държи челните места в персоналната класация на щерка ми. Големият й хит Something In The Water беше и нейн номер едно до момента, в който открихме Betty. След това стана номер две, където се намира и днес. Как го разбирам ли – ами след като чуем 10-тина пъти първата песен, казва “Д’угата пе’ничка каката”. (Вече не харесвам Brooke Fraser)

три

MISSISSIPPI ISABEL – King Charles

Оставаме в Тихия океан с австралиеца King Charles и стила Glam Folk – смес от Glam Rock и фолк музика. Както казват и по BBC – “никой всъщност не беше подготвен за тази музика”. Mississippi Isabel е най-нормалната му песен, смятайте за какво става въпрос. Но Лия не спира да подскача, а това си е нейната лична класация, аз нямам право на глас.

четири

ВОДНО КОЛЕЛО – Джендема

Според мен всичко идва от ритъма – просто щурото ми дете обича банджо акценти на второ време. “Водно колело” е песен, която слуша основно, когато е на гости при баба си в Левски (квартала, не града – но почти на същото разстояние от нас…:) ). Задължително пляска с ръце и кляка в такт докато не свърши “плочата”.

пет

ЖАБА ЖАБУРАНА – Бон Бон

Обръщение към българските детски песнички: Лия ви харесва, ама най-накрая.

Advertisements