Tags

, , , , , , , , ,

Чудесно ни се получава значи – правителството ни съвсем тихомълком подписало споразумение, което задължава доставчиците на интернет да следят и сигнализират за всеки обмен на данни от техен клиент, за който има съмнение, че нарушава авторски права.

Цитирам в. Сега (ето линк към целия материал):

“Ако обменът не бъде засечен и прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. Доставчикът, който не спре нарушението, ще бъде отстранен от пазара. Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени.

Споразумението предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание в интернет с неуредени авторски права, ако това се прави с търговска цел. Това означава, че сайтове, които имат голяма популярност и имат качено съдържание със спорни авторски права, попадат под наказателна отговорност. Критиците на ACTA смятат, че този документ ще наруши свободата на общуване и ще подкопае иновативния дух. Те твърдят, че той ще размие разликата между фалшиви стоки и интернет пиратство. Така под един параграф ще бъдат поставени китайските компании, които произвеждат фалшив аспирин, обувки и DVD плейъри, и обикновените потребители, споделящи си файлове. Според запознати дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана в споразумението и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите мултинационални корпорации. Той също така ще даде правомощия на митническите служители да преглеждат компютри, смартфони, МР плейъри с предполагаемо пиратско съдържание.

Какво ще рече това на разбираем език? Ами много просто: Сваляте си МР3 от нета, отивате в панделата.

Моето мнение по въпроса:

1. Лично аз и Good Music Society като група напълно заставаме срещу всички подобни опити да се ограничи свободата на словото и правото на споделяне на информация между потребителите. Не вярваме, че свободното споделяне на файлове вреди на артистите, напротив, смятаме, че колкото повече хора слушат музиката ни, толкова по-вероятно е да дойдат на концерт, от което реално печелим ние. От продажбите на дискове и авторски права печелят единствено дебеловратите/гъзите продуцентски компании, които не са ни интересни – и без друго печелят твърде много на гърба на твърде много хора!

2. Ето защо артистите не печелят от тъпотии като ACTA (Браво, Алекс!) Ето и мнението на доц. Нели Огнянова, експерт по медийно право. Добавям и чудесен анализ на АСТА от Хели (доб. на 31 януари 2012).  

3. Допълнително можете да се ориентирате за мнението ми от следните няколко снимки, които съм харесал из профилите на ФБ приятели:

Advertisements