Tags

, , , ,

“Честита красива София!”

Така ме поздрави сутринта моят добър приятел и колега от Журналистическия факултет (а сега репортер в сутрешния блок на БТВ) Иван Георгиев.

С него се разминахме пред градинката на 22-ра гимназия – и двамата бяхме решили да отидем пеша на работа и поне веднъж в годината да се почувстваме сякаш живеем в красив град.

Малките улици в Стрелбище бяха прекрасни – застинала зимна приказка. Колите сякаш завинаги погребани, дърветата застанали като почетна бяла  стража над белите им гробове. Само една тънка нишка стъпки през снежните тротоари напомняше за героичните усилия на по-ранобудните от мен, пробивали пъртината.

Скоро се върнах в действителността: Големите улици бяха почистени, но там, където в тях се вливаха по-малки квартални (и непочистени) улици, ставаше море от киша, от което бедните хора, решили да се насладят на разходка до офиса, излизаха с мокри до коленете панталони (от опит говоря).

Додрапах до Витошка, където снегът не беше осквернен от автомобилни гуми и снежната приказка започна отначало.

По цялата улица продавачите в лъскавите бутици водеха отчаяна битка със заледените тротоари пред магазините. Почти навсякъде си беше истинска забава да наблюдаваш как лъскавите мацки отчаяно блъскат по леда с едни пластмасови лопати за сняг, докато треперещи се опитват да балансират на ботушите си с високи токчета.

Почти с глас се засмях на опитите на една от тях да отвори пакет сол със зъби – представих си как се отваря в устата й. До нея колежката й я съветваше колко точно да изсипе, за да “не прекалява”.

На кръстовището на Съдебната палата – пак море от киша. Докато легендарно го нагазвах, видях муцуната на един спрял на светофара трамвай. Беше брандирана с надпис “Престъпна империя”. И докато балансирах на последните заледени метри до офиса си мислех, че наистина има доза истина в описанието на столичния градски транспорт като престъпна империя.

Абе, София, какво да ви кажа!

Добре че поне веднъж-дваж в годината я покрива сняг, за да се срещнем усмихнати с някой приятел по улицата.

Advertisements