Tags

, , , , , , , ,

*** За всички, които искат контакт с Дидо Дамянов – учителят, описан в статията – мейлът му е damyanov.dd@gmail.com – това е и най-лесният начин да се свържете с него.*** 

След близо месец мълчание, реших да наруша тишината и да ви разкажа за един човек, когото искрено се радвам, че познавам!

Най-якият учител по пеене.*

В началото трябва да кажа, че аз от малък си пея.

Първоначално беше крайно неуспешно – една от сериозните травми в живота ми беше нанесена от начална учителка по пеене, която на едно прослушване за детски хор дори не пожела да чуе как пея – директно ми каза, че няма смисъл да се опитвам. Аз обаче не я послушах (чувам как някои възкликват “Жалко”, но има и няколко гласа, които изказват одобрение) и продължих да си пея където и както мога.

Така с практиката (горките съседи) започна да поминава фалшът, но не знам дали знаете, че едно пеене, за да е хубаво, далеч не стига да е вярно.

После по едно стечение на обстоятелствата ми се наложи да запея в рок банда, което в началото си беше съвсем любителско занимание, но взе че стана сериозно. И аз се изправих пред острата необходимост да започна редовно да се срещам с учител по пеене – и заради ушите на публиката, и заради здравето на моите гласни струни.

Започнах, значи, тогава да си търся вокален педагог. И това се оказа нелека задача. Смених няколко (между тях имаше страхотни и талантливи хора, имаше и недотам такива), но все нещо не се получаваше – дали уроците бяха кратки, дали бяха скъпи, дали не се сработвахме, дали гърлото след урок ме болеше повече от преди това, дали нещо друго. И в един момент се бях поотчаял вече, та реших да не търся повече.

Но точно тогава се появи Бо (Бояна Желязкова, мой soul mate и вокалист и цигулар в Good Music Society), която каза: “Намерих го”.

Аз не й повярвах, но тя ме убеди да отида и да се срещна с него.

Направих го по време на един неин урок. Когато видях колко млад човек ми отвори вратата, почти се разубедих – какво ще знае той, какъв ли опит ще има?

Въпреки това останах. И това е може би най-доброто нещо, което можех да направя за пеенето си.

Дидо Дамянов се оказа изключителен учител по пеене.

За пръв път в живота ми някой отделя достатъчно време, за да ми обясни как функционира гласовата ми система в детайли, да изолира и да започне да работи върху всеки мой лош навик, да ми разяснява по какъв начин всяко упражнение, което ми дава, подобрява пеенето ми.

За пръв път в живота ми учител по пеене си води записки за личното ми развитие, всеки път отбелязва как съм се справил с упражненията и създава индивидуална програма, по която да се развивам, а не ме кара просто да се разпявам до припадък.

За пръв път в живота ми същият този учител по пеене ми пуска домашно, което включва запис на упражненията, изпяти от него, изсвирени гамите, които сме работили, както и гласови насоки за коректното и неправилното изпяване и постановка на всеки отделен фрагмент. Прави го задължително в деня след урока, а ако случайно не може, звъни, за да се извини и да каже в какъв срок ще го направи.

За пръв път в живота ми някой учител по пеене не се интересува кога точно свършва часът, а понякога работи с мен дори по половин час отгоре, без да му плащам затова.

За пръв път в живота ми някой ми казва, че имам висок и хубав глас и почти няма песен, която да не мога да изпея. И го доказва след по-малко от два месеца работа с мен, когато аз съвсем естествено и добре поставено изпявам цялата песен One на U2 в оригиналната й тоналност (да, тази, в която пее Боно). За същата тази песен предишен учител по пеене ми беше казвал да забравя, защото е “твърде висока за моя нисък баритонов глас”.

Когато го разказах на Дидо, той умря от смях и каза, че моят глас наистина има ниски, но всъщност е най-високият мъжки глас, с който в момента работи. И за пръв път в живота си чух учител по пеене да казва на ученика си, че неговият (на ученика) глас стига по-големи височини дори от този на самия учител.

Та ако се чудите къде да тръгнете на пеене – спрете да се чудите! И се свържете с Дидо Дамянов:

на e-mail: damyanov (точка) dd (ет) gmail (точка) com

Кажете му, че имате контакта му от мен, да не се чуди 🙂

*Коментар на заглавието: Дидо е най-якият учител от тези, при които аз съм ходил. И под “най-як” разбирам онзи, който е свършил най-ефективна работа с гласа и пеенето ми.

Advertisements